13.12.2008.

Tri šerpasa, šator za dvije osobe i kota 2067

Fajv in d morning. Ustadoh na lijevi bajceps, as usual. Osjetih bol u pectoralisu, a zatim i zvrndanje mobitela… To je bio znak da me dva ahbaba, jedan internacionalni (Demolition Emčo) i jedan domaći (Jay-Z) čekaju ispred zgrade . Dobili smo hitan poziv za ispomoć pri nošenju kauča na kotu 2067, vrh Bjelašnice.

Takvo što se ne odbija. Još jednom vršimo provjeru neophodne opreme: auto, šator za dvije osobe, hipotalamus, masline, nepar čarapa, najlon kese i plinski rechault (franc. rešo). Bilo nas je troje, znači za jedan manje od četvero, što se takođe može protumačiti i kao četvrt tuceta.

Kolima smo došli do Salihagine bajte, istresli bljuzgavicu s leđa i na Podgradini popili po čaj od Gingko Bilobe. Zdravlje je bitno. Vrijeme je bilo srednje do obilato vjetrovito, sa pokojim kumulonimbusom, čisto da začini atmosferu. Nosili smo rance na krhkim leđima vertikalno na naš poprečni presjek, što nas je učinilo naročito nestabilnim u statičkim uslovima penjanja.

Popih gutljaj Vlahova®, i osjetih mučninu u JayZ-ijevom stomaku. Znao sam da je put pred nama sličan njegovom stomaku. Nepredvidiv i opasan. Usput smo se zaustavljali u malinjacima, jeli maline kojih nema, i osjećali dah prirode među bedrima. Užitak bi bio potpun da smo uživali u tome, ali jesmo.

Naš gost, inače poznat kao Demolition Emčo, obilovao je mahmurlookom, sirovom snagom i upečatljivim skočnim zglobovima. Pokazivao je svoje korpulentne sposobnosti tokom penjanja, kao što reče Mensur Peljto u jednom od gostovanja kod Adila Kulenovića. Nekad smo zaostajali za njim i po pola metra, vjerovatno zbog toga što smo nosili malo više opreme od njega (po principu ‘čuvaj stranca da ti duže traje’) i usput pili Dukatov BioAktiv koji inače pijemo on regular basis.

Kako smo se približavali vrhu, sve više mi se činilo da smo dalje od mjesta s kojeg smo krenuli...
Ili je to bila optička varka, izazvana pretjeranim lučenjem mliječne kiseline, ko će ga znat…

Nakon što smo konsultovali kartu koju je Jay Z zaboravio ponijeti skontali smo da veze nemamo gdje je šta, pa krenusmo dalje prema vrhu zvanom Mala Vlahinja. Usput smo nailazili na ostatke vojnih objekata; kažu to je nekad bila radarska stanica bivše JNA. Bili smo impresionirani kvalitetom objekta i lokacijom koja pokazuje da vuk dlaku mijenja, al' JNA nikad. Umorni od snova, lagano smo krenuli prema Opservatoriju.

Vrhunac smo doživjeli na samom vrhu, tamo gdje se vrhunci i doživljavaju. Dočekao nas je nevjerovatan prizor. Nigdje ničega. Osim svačega pomalo, u različitim pravcima, i okomito na naš pogled. Ispred nas se pružao pogled prema južnoj Bosni, planinama Visočici, Treskavici, Prenju i rijeci Savi. Ispod nas su ležali Dejčići i ostala mjesta poznata po siru i proizvodnji kopački. Sa druge strane se nije vidjelo Sarajevo. Zastali smo da napojimo konje, a onda shvatismo da nismo poveli konje. Tri konjske snage su dovoljne, pomislih, i otkotrljah se u pravcu snijega.

Čovjek koji radi u Opservatoriju napojio nas je i potkovao. Ovom prilikom iskreno mu se zahvaljujemo na kišnici kojom je opskbrio naše utrobe. Htjedosmo smo se slikati sa njim, ali je uporno ponavljao da nije fotogeničan. ‘Dug nas put čeka’ pomislih i udarih šakom o zemlju, bez nekog posebnog razloga. Dok smo silazili krhali smo H20 ko' veliki, jer smo skoro dehidrirali i zamalo izgubili abdest spustajući se.

A na skijalištu katastrofa - sniježni topovi van funkcije jer naši piljari nisu isplatili austrijancima 2 miliona kmica… Predlažem da moto ZOI84 za ovu sezonu glasi: ‘Dobra lova, dobar top - lafo lova, lafo top’. Al dobro, kad uzmemo da je direktor gore navedenog preduzeća bivši general VFBiH koji je završio FPN za 18 mjeseci, nije ni toliko loše… 

Bilo je kasno poslijepodne kada smo stigli na Babin do, dodirnuli asfalt i osjetili dah civiliziranog papanluka. Bili smo malo umorni, ali put se isplatio. Dobili smo po sto maraka (?), pozitivni umor i po litar mliječne kiseline u kvadricepsima. Usput smo izveli i nekoliko zaključaka iz ove putešestvije:


- na Bjelašnicu ne ide onaj ko ima već onaj ko ima auto.

- budi svome bratu sestra, ako ne mozeš biti brat.

- kad si niko a čudno se ponašaš, onda si lud - kad si poznat, a čudno se ponašaš - onda si ekstravagantan.

- sve je ljepše kad se iz daljine gleda.
Švancvald Klinik v 3.0