15.01.2009.

Mohorovičićev diskontinuitet


Baš nešto kontam, drago mi je da se u vremenu kada je zemlja na koljenima (a ne nosi štitnike), napredak ipak osjeti. Grade se Mercator-i, školuje se na privatnim koledžima, uvozi se 5 puta više nego što se izvozi (također nam je količina sumpor dioksida i ostalih štetnih materija u zraku 5 puta veća od normalne granice - mašala).


Igra se golf u ispeglanim gaćama na Betaniji, grade se apartmani od 100.000 maraka na vodozaštitnoj zoni, autoput je već pri kraju svog dvadesetog kilometra, a Bosmal (najveći kondom-inijum u Hrasnom) je pri kraju sa izgradnjom petnaestog sprata. Najsretniji sam, pak, što Bosnu svi njeni građani doživljavaju kao svoju…

Al' na stranu ove dobre stvari, nova 2009. godina nije nam baš počela kako treba. Dok ovo pišem traje globalna kriza sa plinom, Gazprom ponovo gazi, a i Ukrajincima ne manjka smisla za zajebanciju. Plin koji se distribuira iz Rusije ne dolazi do nas i pola Evrope. Abramoviču treba para za Pavljučenka, ne može čovjek dopustiti da mu po dvorištu švrljaju skauti Barcelone ili Bayerna. Sreća pa je naša država puna prdonja (znači gasa ipak ima, samo ga treba iskoristiti na pravi način), preživjet ćemo mi i ovo.

Nedavno sretoh poznanika; kaže u Tehnoxafsu i Robotu ljudi ginu za uljne grijalice, prodaju zlatne zube budzašto. A Vahid Hećo poručuje narodu da izdrži, kaže u ratu nam je bilo puno gore… Ovo mjesto oficijelno je gore od WNBA. Nikad nećemo dodirnuti dno, ovo je živi pijesak. Nije ni čudo što našu domovinu najviše vole oni koji su daleko od nje; a pametni i pošteni građani odlaze iz zemlje. Takvi nam i ne trebaju!

Što se mene tiče, o meni možete misliti šta god hoćete - i nećete pogriješiti. Recimo, kad god čujem našu himnu ja ustanem… i odem. Juče sam baš kupio neki ruski tenk na rate, namjeravam ga koristiti isključivo u humanitarne svrhe i da se ugrijem (ruski tenkovi imaju najbolje grijanje, naturlich). Možda je to neisplativo na ovoj skupoći, al' šta ja znam... čovjek se osjeća sigurnije kad ispred kuće ima parkirano nešto sa pogonom na sve točkove i dugom cijevi. Zezam se, umjesto grijalice i tenka kupiću novi mobitel, samo ne znam kako će mi to pomoći da se ugrijem…

Očekuje se od ove godine da se približimo Evropskoj uniji. To ne bi bilo loše, s obzirom da nismo bili u Evropi još od vladavine A-U monarhije. Što se tiče uslova za ulazak u uniju - pristajemo na sve, to je minimum ispod kojeg nećemo ići. Sreća pa je barem međunarodna finansijska kriza zaobišla Bosnu. Kriza valjda pogađa samo države koje imaju finansije. Možda bi najbolje bilo da uputimo ultimatum Evropskoj uniji: " nas primite pod našim uslovima, ili pristajemo na sve."

Neki dan razgledam novogodišnje poklone i pretražujući police s igračkama ugledam upozorenje na EU puzlama: "Ne preporučuje se djeci mlađoj od tri godine, jer bi mogli progutati Sloveniju", pa mi nešto toplo oko srca; možda mi ipak i nismo toliko loši koliko izgledamo.
Sretan vam Mohorovičićev diskontinuitet u 2009.


Švancvald Klinik v 3.0