beats by dre cheap

Bajka o recesiji


io jednom davno jedan mudrac, porijeklom iz Laktaša. Živio je mudrac iza sedam gora i sedam mora, i jedan dan se probudi i pomisli: „Jebo mater, gdje ja živim?!”. Mudrac je bio poznati političar, a iz hobija je prodavao komad po komad svog entiteta. Imao je moć, vilu na Dedinju, privatnu Cessnu i psa po imenu Srboljub.


Nekako u taj vakat živio je i kralj, poznat po svojoj okrutnosti, koji jednog dana pozva mudraca u svoje odaje da mu ovaj pojasni šta je to recesija i kako se moze izbjeći. Načuo je kralj taj pojam dok je boravio kod brata u Norčepingu, i to ga je neprestano kopkalo. Sakupio je mnoge filozofe tog vakta, ali niko mu ne znade objasniti šta je to recesija. Mnoge noći kralj bi se probudio uneređen zbog toga. Kada je čuo za mudraca iz Laktaša, odmah je poslao po njega.

Mudrac se u prvi mah uplaši; znao je mu ode glava ako ne odgovori kralju na pitanje. Noge mu se odrezaše i htjede da utekne iz kraljevine. Kako da silnom kralju objasni recesiju, kad ni sam ne zna šta je. Jer to što trguje državnom imovinom ne znači da zna mnogo o ekonomiji & to.

Kada je stigao pred kralja, ugleda mnoge učene ljudi. Među njima, između ostalih, Mirnes Ajanović i Refik Šabanadžović. Kralj ga rukom pozove k sebi i reče: „O imućni čovječe iz Laktaša, čujem od svojih podanika da si mudar i da znaš mnoge stvari. Reci mi šta je to recesija i kako se odbraniti od nje? Ali pazi; ako mi se ne svidi tvoj odgovor, ima da te pocjepam k'o svinja
masan džak, k'o nadničar hladno pivo pred zadrugom, k'o seljanče kutiju napolitanki!”

Mudrac se vec bijaše pomirio sa smrću i onako blijedo pogleda kralja i reče: „Recesija je kad ti komšija izgubi posao, a depresija je kada ti izgubiš posao.”
Kralj ga mrko pogleda i reče: „Mudro zboriš, ali te sam rijeci već čuo. To je rekao Harry Truman” i naredi da mu odrube glavu.

Međutim, mudrac se dosjeti jedne priče iz davnina pa reče kralju: "Silni kralju, dozvoli da ti objasnim recesiju na drugačiji način." 

Kralj se zainteresova i smilova na mudraca, te ovaj poče pričati:

"Došao jednom jedan lijepo obučen gospodin, odsjeo u jedinoj kafani koja je postojala u tom mjestu i objavio na cijeloj stranici lokalnog lista da plaća 10 dukata za svakog zeca kojeg mu neko donese. Seljaci koji su znali da je šuma puna zečeva, pojuriše da ih love i čovjek ih je uredno isplaćivao, kako je i najavio. Kad je ostalo malo zečeva i lov postao naporan, seljaci su prestali da ih donose. Gospodin je tad obećao 20 dukata po zecu i seljaci su opet potrčali da love. Ali zeceva je još više ponestalo i gospodin je povećao cijenu na 25 dukata. Lovci su ulovili i onih nekoliko preostalih, ali i tome je došao kraj. Sad je gospodin obećao 50 dukata, ali zečeva više nije bilo.... On je otputovao, a njegov sluga je rekao seljacima: Pogledajte ove kaveze, puni su zečeva koje je moj šef kupio za njegovu kolekciju. Predlažem vam da ih kupite za 35 dukata, pa kad se šef vrati, on će ih od vas otkupiti za 50 dukata, što je bila posljednja cijena. Seljaci sakupiše ono što su štedilli cijelog života i kupiše hiljade zečeva koji su bili po kavezima. Od tog dana nisu više vidjeli ni gospodina ni njegovog slugu. Sve što su vidjeli bili su kavezi puni zečeva iz šume koje su kupili svojom životnom ušteđevinom... Mislim da vam je sada jasno kako funkcionira recesija."

Na kraju je mudrac ispričao i jedan vic:

"Dolazi Cigo sa sinom kod ljekara:

- Gospon doktor, ne jede mi
mali ništa. Ni hljeb, ni šećer, ni meso, ni ribu... ništa!

Doktor: A zašto?

- Pa nema se..."

Caru se svidje ovaj odgovor i vic, al’ svejedno naredi da pogube mudraca. “Da su Laktaši dobri i vuk bi tu živio!”, pomisli kralj i ode igrati playstation.

Koja je poenta ove bajke? Ne petljaj se u privredu, čak i ako imaš veliko imanje i privatni avion, imaš tri razreda osnovne škole i piješ rakiju sa Miroslavom Lajčakom.

A može i ova: Kad je Bog dijelio budale u svakom gradu je ostavio po jednu, a iznad Laktaša mu pukne kesa.


P.S.

Sretna Nova, recesija i friško uvedeni porez na dohodak :)
Švancvald Klinik v 3.0
http://segamega.blogger.ba
05/01/2009 07:53